Menu
HomeBlogНапример, трябва да използвате лекари в мрежата на плана.

Например, трябва да използвате лекари в мрежата на плана.

Например, трябва да използвате лекари в мрежата на плана.

Те обаче трябва да се запишат в план на сребърно ниво, за да се възползват от тези отстъпки. Медицински справочник на WebMD Прегледано от Сара Гудел на 21 юни 2021 г

Ако отговаряте на условията за Medicare и сте готови да проучите възможностите си, първата стъпка е да опознаете четирите му части. Всяка част представлява различен вид покритие.

част А

Наричана още болнична застраховка, част A Medicare покрива разходите, ако сте приети в болница, квалифициран медицински сестринско заведение или хоспис. Покрива и някои домашни здравни услуги. Повечето хора се записват автоматично в част А, когато навършат 65 години.

С част А ще платите:

Приспадане всяка година. Това е колко трябва да похарчите, преди Medicare да започне да плаща своята част. Съзастраховане. Това е частта от разходите за болнични грижи, които може да се наложи да заплатите, след като сте изплатили приспадането си.

Ако вие или вашият съпруг получавате социалноосигурителни обезщетения, не е нужно да плащате месечна такса, за да имате Част А и ще бъдете автоматично записани.

Ако вие или вашият съпруг не получавате социалноосигурителни обезщетения, защото все още работите, или защото не отговаряте на изискванията, ще трябва да се присъедините през местната служба за социално осигуряване. Ще трябва да плащате месечна такса, за да имате Част А, ако не отговаряте на условията за социалноосигурителни обезщетения.

част Б

Наричана още медицинска застраховка, част Б покрива извънболничната помощ. Например, той плаща за посещенията ви в лекарски кабинет, тестове и превантивни грижи като тестове за рак и ваксини.

Част Б също така обхваща някои медицински консумативи, като ленти за тестване на кръвната захар, терапевтични обувки и др. Обичайно е хората да бъдат автоматично записвани и в част Б.

За Medicare, част B https://preglednaprodukta.top/, вие плащате:

Месечна такса Самоучастие, което е определена сума, която плащате всяка година, преди част Б да започне да плаща за всяка от вашите грижи Двадесет процента от одобрената от Medicare сума за някои видове грижи. Това са прегледи при лекар, физическа терапия, консумативи за диабет, дълготрайно медицинско оборудване, като столове, инвалидни колички и други грижи. Първо трябва да покриете приспадането си и след това да платите 20% от услугите, които получавате.

Ако видите лекар, който не се е съгласил да приеме одобрените от Medicare суми, ще платите повече – вероятно до пълната цена – за посещение и грижи при лекар.

Продължение

Част C, Medicare Advantage

Medicare Advantage е здравен план на Medicare, който можете да получите от частна застрахователна компания. Този план ви дава всички предимства, които получавате с традиционната Medicare, и вероятно повече.

Някои планове Medicare Advantage включват покритие за лекарства, отпускани по лекарско предписание (Част D). Може също да получите покритие за зъболекарски, слухови, визия и уелнес програми.

Когато имате Medicare Advantage, трябва да следвате всички правила на плана. Например, трябва да използвате лекари в мрежата на плана.

Плановете може да имат различни ограничения на разходите, които не са на разположение. Така че не забравяйте да сравните плановете, преди да се регистрирате за такъв.

Част D, Полза за лекарства, отпускани по лекарско предписание

Ако използвате Medicare, можете да се присъедините към частен здравен план, който плаща за лекарства, отпускани с рецепта. Това покритие се нарича част D или полза за лекарства, отпускани с рецепта на Medicare. Всяка застрахователна компания, която предлага план Част D, решава кои лекарства ще покрие и колко ще струват. Разгледайте внимателно детайлите на всеки план, преди да изберете такъв.

Плащате месечна такса, наречена премия, за да получите покритие за лекарства, отпускани с рецепта. Това е допълнение към месечните такси, които плащате за част Б, ако я имате.

Можете също да получите ползи от Част D, като се присъедините към един от тези планове:

План Medicare Advantage (Част C), който има полза от рецепта План за разходи на Medicare с предимства за лекарства, отпускани по лекарско предписание

Премията, която плащате за един от тези планове, включва покритие за лекарства, отпускани с рецепта.

Трябва да решите дали да получите покритие на Част D веднага щом отговаряте на условията. Ако изчакате, може да се наложи да платите неустойка за късно присъединяване. Можете да променяте своя план за част D всяка година по време на открито записване.

Ако не можете да си позволите план за лекарства, отпускани с рецепта, може да има финансова помощ.

За повече информация или за помощ можете да посетите местната програма за държавна здравноосигурителна помощ (SHIP). Всеки КОРАБ има хора, обучени да ви помогнат да разберете вашите предимства на Medicare и да отговорят на въпросите, които имате относно покритието ви по Medicare. За да намерите своя местен КОРАБ, посетете уебсайта на програмата за държавна здравноосигурителна помощ.

Медицински справочник на WebMD Прегледано от Сара Гудел на 16 септември 2019 г

Източници

ИЗТОЧНИК:

Medicare.gov: „Медикеър & Вашият наръчник, "Законът за достъпни грижи & Medicare."

Хроничното състояние е здравословен проблем, който не може да бъде излекуван, но не е непосредствено животозастрашаващ. Това са някои хронични състояния: алергии, артрит, астма, диабет и сърдечни заболявания.

Когато имате хронично заболяване, вероятно ще трябва да посещавате лекар по-често. Вероятно ще имате нужда от повече рецепти и други здравни услуги, отколкото бихте имали, ако нямате хронично заболяване.

От 2014 г. не може да ви бъде отказано покритие или да бъдете принудени да плащате по-високи разходи за здравен план, защото имате хронично заболяване.

Медицински справочник на WebMD Прегледано от Сара Гудел на 21 юни 2021 г

FSA е акаунт, който създавате за плащане на медицинските си разходи. Трябва да имате работа, за да създадете FSA. Парите, които влагате в FSA, идват направо от вашата заплата, преди да платите данъци. Като спестявате пари от данъците си, спестявате малко от това, което харчите за здравеопазване.

Когато се регистрирате за вашия здравен план по време на открито записване, вие решавате колко пари искате да извадите от заплатата си, за да влязат във вашия FSA. Можете да поставите максимум $2600 във вашия FSA.

Можете да използвате пари във вашия FSA за доплащания, удръжки, лекарства с рецепта и медицински изделия. За съжаление, ако не използвате всички пари във вашия FSA до края на годината, може да ги загубите. Някои работодатели позволяват гратисен период от 2 1/2 месеца, за да използвате средствата си от FSA от предходната година или ви позволяват да пренесете до $500. Работодателите могат да предложат една от тези опции, но не и двете и не трябва да разрешават нито една от двете.

Медицински справочник на WebMD Прегледано от Сара Гудел на 19 юни 2019 г

Разрешената сума е най-голямата сума, която здравният план ще плати за здравна услуга. Здравната услуга може да бъде тест, процедура, посещение при лекар или друг вид лечение или услуги. Доставчиците в мрежата на вашия план са подписали договор за предоставяне на услуги с отстъпка. Те се съгласяват да не начисляват повече от тази позволена сума на членовете на здравния план.

Доставчиците извън мрежата могат да таксуват повече от позволената сума. Ако видите доставчик извън мрежата, който таксува повече, може да се наложи да платите допълнителната цена. Можете да избегнете необходимостта да плащате повече, като използвате само доставчици в мрежата на вашия здравен план.

Разрешената сума може също да се нарича приемлив разход, надбавка за плащане или договорена ставка.

Медицински справочник на WebMD Прегледано от Сара Гудел на 21 юни 2021 г

Някои хора предполагат, че Medicare ще покрие дългосрочни грижи, като престой в старчески дом. Но в действителност тя не покрива много дългосрочни грижи. Така че, ако планирате за себе си или се грижите за по-възрастен роднина, ето какво трябва да знаете.

Разбиране на покритието на Medicare

Много хора са изненадани да научат, че Medicare не покрива дългосрочни сестрински грижи. Medicare не осигурява покритие за хора, които трябва да влизат в старчески домове за неопределено време, защото са с увреждания или вече не могат да се грижат за себе си. Medicare също не покрива подпомаган живот или дневни грижи за възрастни.

Medicare също не покрива ежедневните грижи, като помощ при хранене, къпане и обличане.

Какви видове грижи покрива Medicare?

Квалифицирани сестрински грижи. Medicare ви помага да платите за възстановяването ви в заведение за квалифицирани медицински сестри след тридневен болничен престой. Medicare ще покрие общите разходи за квалифицирани медицински сестри за първите 20 дни, след което ще плащате $185,50 съзастраховка на ден (през 2021 г.). След 100 дни Medicare ще спре да плаща. Домашно здравеопазване. Ако сте привързани към дома поради заболяване или нараняване и Вашият лекар каже, че имате нужда от краткосрочна квалифицирана грижа, Medicare ще плати за медицински сестри и терапевти, които да предоставят услуги в дома Ви. Това не е денонощна грижа. Обикновено това е за не повече от 28 часа на седмица. С препоръка на Вашия лекар може да се квалифицирате за повече. хоспис . Medicare покрива хосписни грижи. Хосписът е грижа, която получавате, за да ви направи по-комфортно, когато сте в последния етап от живота с терминално заболяване. Отговаряте на условията, ако не се лекувате за неизлечимо заболяване и Вашият лекар потвърждава, че вероятно ще живеете не повече от шест месеца. Можете да получавате грижи по-дълго от това, стига Вашият лекар да каже, че все още сте неизлечимо болен.

Ако Medicare няма да плаща за дългосрочни грижи, какво трябва да направя?

Дългосрочните грижи могат да бъдат изключително скъпи и за съжаление, вашите възможности за покриване са ограничени. 

Една от възможностите е да разчитате на собствените си спестявания или на заем, като обратна ипотека.Друго е да закупите застраховка за дългосрочни грижи, която се продава от много застрахователни компании и обикновено покрива неща, които Medicare няма, като разширена домашна грижа, подпомаган живот и грижи в дома за възрастни хора. Колкото по-рано закупите полица, толкова по-достъпна е тя. Премиумът става по-скъп, колкото по-възрастен си. Възможно е също така да можете да търгувате с вашата животозастрахователна полица за застраховка за дългосрочни грижи. Хората, които са работили за правителството или са били в армията, могат да се класират за застраховка с отстъпка.

Ако доходите или активите ви са достатъчно ниски – граничният брой варира от щат до щат – може да отговаряте на условията за Medicaid, който ще покрие по-голямата част от разходите ви за дългосрочни грижи. Ако имате както Medicare, така и Medicaid, повечето от здравните ви разходи трябва да бъдат покрити. Някои щати предлагат и PACE (Програми за всеобхватни грижи за възрастни хора) чрез Medicaid и Medicare. Тези програми, за хора, които са болни или много слаби, може също да покрият някои от вашите разходи.Много хора, които не отговарят на изискванията за Medicaid, защото техните активи са твърде високи, трябва сами да плащат за дългосрочни грижи. След това, след като тези пари са изчерпани и активите им са достатъчно ниски, те могат да се класират за покритие на Medicaid.Програмите на Medicaid се управляват от отделни държави. Уебсайтът Medicaid.gov може да ви свърже с информация относно плана за Medicaid на вашата държава. За помощ при избора на план Medigap посетете местната програма за държавна здравноосигурителна помощ (наричана още КОРАБИ). КОРАБИТЕ предлагат безплатни, безпристрастни съвети относно Medicare.

Медицински справочник на WebMD Прегледано от Сара Гудел на 17 ноември 2020 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Medicare.gov: „Медикеър & Вашият наръчник за 2019 г.

Medicare.gov: "Грижи за квалифицирани медицински сестри (SNF)."

Обяснение на ползите е изявление от вашия здравен план, което изброява услугите, които сте имали и колко е платил вашият план за тях. EOB също така показва какви такси не са покрити от вашия здравен план. Това е сумата, която обикновено трябва да плащате.

EOB не е сметка. Въпреки това, може да получите сметка за сумата, която все още трябва да бъде платена на доставчика за грижите, които сте получили.

Ако видите нещо нередно на вашия EOB, обадете се на отдела за обслужване на клиенти на вашия здравен план.

Медицински справочник на WebMD Прегледано от Сара Гудел на 21 юни 2021 г

Здравен план с висока приспадане (HDHP) има по-високо приспадане от повечето здравни планове, но също така има по-ниска месечна премия. Приспадането е сумата, която трябва да заплатите сами, преди вашият здравен план да изплати своята част за здравни услуги. Премията е сумата, която плащате всеки месец за вашия здравен план. Това означава, че с HDHP обикновено плащате по-малка премия, но когато имате нужда от здравни грижи, плащате повече от джоба си, преди да получите помощ за покриване на медицинските си разходи от застрахователната компания.

Можете да комбинирате HDHP със здравна спестовна сметка (HSA). Ако имате базирана на работодател здравна застраховка, може да отговаряте на условията да комбинирате своя HDHP с HSA или със споразумение за възстановяване на здравни разходи (HRA). С HSA вие внасяте пари преди облагане с данъци за плащане на здравни разходи, които не са покрити от застраховка, като доплащания, съзастраховане или стоматологични грижи. Вашият работодател може също да добави към вашия HSA. Не всички планове с висока приспадане могат да се използват с HSA. HRA е подобен на HSA, с изключение на това, че работодателят финансира сметката, а не служителят.

Медицински справочник на WebMD Прегледано от Сара Гудел на 21 юни 2021 г

Искането е сметка за здравни грижи, която отива към вашия здравен план, за да бъде платена. Ако здравният план казва, че няма да го плати, той отрича иска.

Вашият здравен план ще ви изпрати писмо, за да ви каже защо е отказал искането. Това писмо също ще ви каже как можете да обжалвате решението на вашия здравен план. Процесът на обжалване е официалната стъпка, която предприемате, за да поискате от здравен план да плати за нещо, за което се казва, че не е покрито.

Законът за достъпни грижи изисква всички нови здравни планове да обяснят процеса на обжалване. Тази информация може да бъде намерена във вашата политика, на уебсайта на плана или като се обадите на техния отдел за обслужване на членове.

Медицински справочник на WebMD Прегледано от Сара Гудел на 21 юни 2021 г

Известни главно като кооперативни планове, тези здравни планове, управлявани от потребителите, са създадени съгласно Закона за достъпни грижи, които могат да бъдат закупени чрез Marketplace. Кооперативите са с нестопанска цел и предлагат друг избор, ако търсите здравно осигуряване. Ако кооператив реализира печалба, тези пари трябва да отидат за намаляване на месечната ви такса или за подобряване на покритието ви. Кооперативите трябва да отговарят на същите стандарти като другите лицензирани здравни планове във вашия щат. Кооперативните планове се предлагат само в ограничен брой пазари.

Медицински справочник на WebMD Прегледано от Сара Гудел на 21 юни 2021 г

Ако имате Част А и Част Б от Medicare, можете да закупите частен застрахователен план, наречен план Medigap. Планът плаща за приспадания и съзастраховки, които Част А и Част Б не покриват, като здравни грижи, от които може да се нуждаете, когато пътувате извън САЩ. Има 6-месечен отворен период за записване, който започва след като навършите 65 години и се запишете в Част Б. По време на това време за записване, не може да ви бъде отказана политика на Medigap от никоя компания, която ги продава във вашия район. След като имате полица на Medigap, вашият застраховател трябва да ви позволи да се регистрирате отново всяка година – те не могат да ви изпуснат. Ако се опитате да закупите полица на Medigap извън отворения период на записване, застрахователите не трябва да ви предлагат такава.

Медицински справочник на WebMD Прегледано от Сара Гудел на 21 юни 2021 г

Вижте Marketplace

Медицински справочник на WebMD Прегледано от Сара Гудел на 21 юни 2021 г

По закон големите работодатели трябва да предлагат на своите служители достъпни здравни осигуровки. Това означава, че минималното покритие само за себе си не трябва да струва повече от 9,83% от дохода на вашето семейство. Ако е така, може да отговаряте на условията за финансова помощ, за да намалите разходите си, ако решите да се запишете в здравен план чрез вашия държавен пазар.

Медицински справочник на WebMD Прегледано от Сара Гудел на 21 юни 2021 г

Разширяването на Medicaid е един от начините, по които Законът за достъпни грижи разширява здравното осигуряване и позволява на повече хора да имат достъп и да плащат за разходите си за здравеопазване. Всеки щат решава дали иска или не да разшири Medicaid с финансова помощ от федералното правителство. Тридесет и девет щата (включително окръг Колумбия) са разширили Medicaid. Държавите получиха стимул да разширят Medicaid, тъй като сумата пари, която федералното правителство плаща за разширяващото се население, е по-щедра от това, което държавата получава за населението, което преди това е отговаряло на условията. 

Share: